Επιμορφώσεις 2021-2022

arsiv

Home Category : Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» παρέχει επιμόρφωση και στήριξη στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους που προέρχονται από βία, εκφοβισμό, αδικία και απόρριψη. H «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» στα σχολεία προωθεί τη συναισθηματική υγεία των μαθητών, βελτιώνει τη σχολική τους πρόοδο και τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς, μειώνει το άγχος και βοηθάει στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και την αναγνώριση της εγγενούς αξίας σε κάθε άνθρωπο. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους μαθητές όλων των βαθμίδων τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να μυηθούν από μικρή ηλικία στα οφέλη της συγχώρησης, και να αποκτήσουν τις κατάλληλες προσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που θα τους δυναμώσουν μέσα στην τάξη, το σπίτι και την κοινωνία.

Από το 2014 έχουν επιμορφωθεί περίπου 600 εκπαιδευτικοί και έχουν διδαχθεί το πρόγραμμα πάνω από 6000 μαθητές.

Οι επιμορφώσεις διεξάγωνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 και μετά, λόγω της μεγάλης ζήτησης από άλλες περιοχές έχουν προστεθεί και οι Σέρρες, η Λάρισα και η Πάτρα.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» αποτελεί μια κοινή συνεργασία των Πανεπιστημίων του Wisconsin-Madison των ΗΠΑ και του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το διευθύνει η Δρ. Π. Γαλίτη galiti@wisc.edu.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί

  • θα εκπαιδευτούν στην έννοια της Συγχώρησης και της Αποκαταστατικής
    Δικαιοσύνης στον χώρο του σχολείου
  • θα εμπλουτίσουν το διδακτικό τους έργο μέσα από βιωματικές
    δραστηριότητες
  • θα διδάξουν τους μαθητές πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τις
    εντάσεις με δημιουργικό τρόπο
  • θα ανακαλύψουν την ωφέλεια της συγχωρητικότητας στη δική τους
    προσωπική ζωή

Δομή του προγράμματος
Οι επιμορφώσεις αποτελούνται από 5 τρίωρες συναντήσεις, τρεις τον Οκτώβριο (παρουσίαση), μια τον Ιανουάριο (ανατροφοδότηση) και μια τον Ιούνιο (αξιολόγηση). Καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας, υποστήριξης και καθοδήγησης από την υπεύθυνη και τους συντονιστές του προγράμματος. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της συγχώρησης εκτός σχολικού ωραρίου, είτε ως ευέλικτη ζώνη στο Δημοτικό, είτε ως πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στο Γυμνάσιο, είτε ως project/ερευνητική εργασία στο Λύκειο.

Μετά το πέρας των επιμορφώσεων οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής από το University of Wisconsin-Madison και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με ECTS ώρες.

Κόστος
Η επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε το Φύλλο Συμμετοχής και να το στείλετε στο forgiveness.gr

Read More →

Επιμορφώσεις 2021-2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Oι επιμορφώσεις του προγράμματος της συγχώρησης θα διεξαχθούν φέτος δια ζώσης τις εξής ημερομηνίες:

Αθήνα

Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδας

Πέμπτη, 23/09, 4:30-7:30 μ.μ.

Τι είναι το τραύμα και ποιες είναι οι επιπτώσεις του. Ψυχικά τραύματα παιδικής ηλικίας. Συλλογικό-πολιτισμικό τραύμα.  Μετατραυματική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα της συγχώρησης στη διαχείριση του τραύματος.

Διάλειμμα

Βιωματική άσκηση

Παρασκευή 24/09,  4:30-7:30 μ.μ.

  • Εισαγωγικά. Ορισμός της συγχώρησης. Μύθοι, εφαρμογές, διαδικασία και οφέλη της πρακτικής της συγχώρησης. Ερευνητικές μελέτες. Ηθικά διλήμματα.  
  • Διάλειμμα.
  • Βιωματική άσκηση.

Σάββατο  25/09, 10- 1:00 μ.μ.

  • Διδασκαλία του εγχειριδίου. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση ομάδας.
  • Διάλειμμα.
  • Εμπειρία και καλές πρακτικές: 1. Ματίνα Κρουσταλλάκη, 3ου Δ.Σ. Γλυφάδας, 2. Δήμητρα Ζερεφού,  2ου Γυμνασίου Γέρακα.  
  • Βιωματική άσκηση

ΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Θεσσαλονίκη

28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Λάρισα

1 και 2 Οκτωβρίου

Πάτρα

14,15 και 16 Οκτωβρίου.

Οι επιμορφώσεις θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις, μια δια ζώσης κατά την αρχή του σχολικού έτους και άλλες δύο φορές διαδικτυακά, τον Ιανουάριο και τον Μάιο. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν θα λάβουν βεβαιώσεις από το University of Wisconsin και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και μονάδες ECTS.

Το πρόγραμμα “Αγωγή στη Συγχώρηση” είναι εγκεκριμμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Φέτος έχουμε και την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος προκιμένου να διεξαχθεί επιστημονική έρευνα με τον τίτλο “Trauma Transformation through Forgiveness Education”, μέσα στα πλαίσια του Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP). Πρόκειται για μια ερευνητική συνεργασία ανάμεσα στο University of Wisconsin-Madison USA, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Read More →

Online εκδήλωση

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγή στη Συγχώρηση» οι Εκδόσεις «Εν Πλω» διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ: Πρακτικές εφαρμογές μιας διαχρονικής αρετής

ΟΜΙΛΗΤΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Robert Enright

Καθηγητής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Ιδρυτής του International Forgiveness Institute.

«Η θεραπευτική αξία της συγχώρησης μέσα από την αριστοτελική φιλοσοφική προοπτική»

Πέλη Γαλίτη

Ερευνήτρια του Τμήματος Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. Διευθύντρια του προγράμματος «Αγωγή στη Συγχώρηση».

«Ο δρόμος της συγχώρησης: Από τη θεωρία στην πράξη»

Κωνσταντίνος Κορναράκης

Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής – Βιοηθικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Λειτουργικές και δυσλειτουργικές όψεις της συγχωρητικότητας σε κείμενα της ασκητικής χριστιανικής γραμματείας.»

Κωνσταντίνος Μπίκος

Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Νέων Τεχνολογιών στο Τμήμα

Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Α.Π.Θ.

«Κοινωνικοσυναισθηματική και ηθική ανάπτυξη του Έλληνα μαθητή: η συμβολή της αγωγής στη συγχώρηση.»

Read More →

Λόγω τον ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία, οι επιμορφώσεις κατά το σχολικό έτος 2020-2021 θα διεξαχθούν διαδικτυακά. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να λάβουν μέρος. Θα δώσουμε προτεραιότητα στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Ήδη εχουμε αιτήσεις από την Κύπρο, τη Ρόδο, την Αμοργό, την Νάξο, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και πολλές άλλες δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και από σχολεία της ομογένειας του εξωτερικού.

Read More →

Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη οι μαθητές συμφιλιώθηκαν μεταξύ τους και μειώθηκαν οι εντάσεις και οι προστριβές. Έμαθαν να αναγνωρίζουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στις μεταξύ τους συγκρούσεις , να ζητούν συγγνώμη και να συγχωρούν. Πάνω από όλα όμως, μέσα από τις διάφορες δράσεις , κατακλύσθηκαν οι καρδούλες τους από το συναίσθημα της αγάπης. Χαρακτηριστικό περιστατικό η συμμετοχή του  μαθητή Γ.Π. (ενός παιδιού με θυμώδη και απρόβλεπτη συμπεριφορά) στο παιχνίδι της συγγνώμης στο οποίο όλοι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ζήτησαν συγγνώμη για κάτι που μετάνιωσαν και συγχωρέθηκαν. Σε όλες τις δράσεις ήταν έντονη η εκδήλωση της αγάπης από όλους προς όλους με αξέχαστη τη στιγμή που μια μαθήτρια είπε προς μια άλλη : «Ευχαριστώ το Θεό που σε δημιούργησε και υπάρχεις στη ζωή μου!»

          Επιπλέον, οι μαθητές εξασκήθηκαν σε αρετές όπως η υπομονή, η ευγένεια, η δικαιοσύνη και η καλοσύνη. Έμαθαν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους θετικά και αρνητικά, είτε αυτά ήταν προς το φιλικό περιβάλλον είτε προς την οικογένειά τους. Υιοθέτησαν διάφορους τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων ειδικά του θυμού χρησιμοποιώντας το «θυμόμετρο». Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι είχε τόσο πολύ δημιουργηθεί στην τάξη ένα πλαίσιο σιγουριά και ασφάλειας, ώστε μαθητές κι εκπαιδευτικοί συζήτησαν για εκείνα που τους θυμώνουν τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον κι αντάλλαξαν ιδέες για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Για παράδειγμα μια μαθήτρια πρότεινε πως όταν θυμώνουμε μπορούμε να προσευχηθούμε στον Θεό να μας βοηθήσει γιατί έτσι κάνει και η γιαγιά της.

          Επίσης εξασκήθηκαν στην αναγνώριση άδικων συμπεριφορών καθώς και στην ενσυναίσθηση. Χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν η προτίμηση των πιο ζωηρών μαθητών να ενσαρκώσουν ρόλους σε μια δραματοποίηση όχι μόνο των θυτών αλλά και των θυμάτων μιας άδικης συμπεριφοράς. Πρόσφεραν δώρα στους γονείς τους και στους φίλους τους με το καλαθάκι της φιλίας καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη και τη γενναιοδωρία. Ακόμη μπόρεσαν να δουν τα θετικά στοιχεία στους άλλους αλλά και στους εαυτούς τους αποκτώντας έτσι αυτοεκτίμηση. Εντυπωσιακή ήταν η φράση του μαθητή Γ. Π. : « Είμαι κι εγώ χαμογελαστός , ευγενικός κι έχω καλή καρδιά!» και του μαθητή Α. Π.  για τον μαθητή Γ. Π.  : « Είναι άριστος στα Μαθηματικά».

          Έτσι μέσα από το πρόγραμμα αυτό μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί ήρθαν πιο κοντά, συνεργάστηκαν και υιοθέτησαν καλύτερες πρακτικές διαχείρισης συγκρούσεων  κι αρνητικών συναισθημάτων μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής της διαφορετικότητας και  ΑΓΑΠΗΣ!

(εκπαιδευτικοί από το 12ο Δ.Σ. Λάρισας)

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή συνάντηση. Ένα πραγματικό πανηγύρι αλληλεπίδρασης, ουσιαστικής επιμόρφωσης μέσα σε ένα πλαίσιο γνώσης, αληθινής και ουσιαστικής αγάπης προς τους μαθητές μας και προς τους γύρω μας. Πήρα τόσα πολλά! Γνώρισα τόσους ωραίους ανθρώπους παθιασμένους με το να δίνουν και να βιώνουν τη συγχωρητικότητα […] Σας ευχαριστώ για όλα! Δόξα τω Θεώ που σας γνωρίσαμε!

Με ευγνωμοσύνη

Ε. Κ.

Δεν είμαστε πια τάξη, γίναμε οικογένεια!         

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

Ε. Σ.

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την ευκαιρία που μου δώσατε να μάθω και να ασχοληθώ με αυτή την αρετή που λέγεται “συγχώρηση” και την διαδικασία πραγμάτωσής της.

Θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά στα σχολεία αν θέλουμε να θεωρούμαστε παιδαγωγοί.

Τ. Δ.

Το πρόγραμμα της συγχώρεσης έχει εντυπωσιάσει τόσο εμένα όσο και τους μαθητές/τριες με τους γονείς. Μέσα από την αφήγηση, τα βιωματικά παιχνίδια, τις χειροτεχνικές δραστηριότητες … οι ψυχές των παιδιών «λειαίνονται» ανακαλύπτοντας την διάσταση της αγάπης στις καθημερινές τους σχέσεις.
Ευχαριστούμε πολύ.

Ε. Κ.

Μακάρι να εφαρμοζόταν αυτό το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις τάξεις. Είναι πραγματικά ευεργετικό για όλους τους εμπλεκόμενους στη μαθησιακή διαδικασία.

Τ. Β.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα που περίμεναν πώς και πώς να κάνουμε μάθημα , γονείς επικοινωνούσαν μαζί μου και έλεγαν πόσο τους άρεσε
αυτό που κάναμε με τα παιδιά τα οποία τους τα περιέγραφαν με χαρά. Προσωπικά εγώ περίμενα με λαχτάρα να «παίξω» μαζί τους και να μαθαίνω κι εγώ μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της εφαρμογής στην Δ τάξη: Ήταν πολύ συγκινητικό να περιμένουν τα παιδιά να κάνουμε «κύκλο» και να στενοχωριούνται όταν χάναμε το μάθημα. Στο διάστημα που κάναμε αυτές τις δραστηριότητες παρατήρησα αλλαγή στη συμπεριφορά και στην ψυχολογία των μαθητών. Ιδιαίτερα θυμάμαι πώς άλλαξε η σχέση κάποιων κοριτσιών που δεν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους και όλα ξεκίνησαν όταν ένα κορίτσι μου είπε ότι ήταν απομονωμένο και δεν το δέχονταν τα άλλα, τα οποία δεν συγχωρούσαν την συμπεριφορά της και την θεωρούσα εγωιστική

Για μένα αυτό που άξιζε ήταν το «ταξίδι» και ήταν υπέροχο.

Οι μαθητές, μέσα από το πρόγραμμα έδειξαν να προβληματίζονται. Άρχισαν να βλέπουν πίσω από κάθε συμπεριφορά που μέχρι τότε κορόιδευαν μια αιτία, μια δικαιολογία. Άρχισαν να δικαιολογούν, να συν-χωρούν με τους άλλους στο πλαίσιο του σχολείου. Έδειξαν μέσα από τη συμπεριφορά τους πως αυτό που είναι πιο σημαντικό δεν είναι να είμαστε οι πρώτοι αλλά να είμαστε όλοι μαζί, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του. Άρχισαν να δικαιολογούν “λάθη” σε μαθήματα ή συμπεριφορές και να λειτουργούν πιο συνειδητά ως ομάδα.

Ε. Π.

Read More →

(Σε όλα τα κείμενα δεν διορθώθηκε κανένα ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος)

Από αυτό το πρόγραμμα κατάλαβα ότι όταν λέμε συγγνώμη δεν το λέμε έτσι απλά σε κάποιον αλλά πρέπει να το νιώθουμε και να το εννοούμε επειδή είναι συναίσθημα που βγαίνει μέσα από την ψυχή μας. Αν σε περίπτωση νιώσω ότι κάποιος με αδικεί τότε θα πάω να του μιλήσω και να μου εξηγήσει για ποιο λόγο συμπεριφέρεται έτσι απέναντί μου. Επίσης θα πρέπει να μου ζητήσει συγγνώμη και να καταλάβει το λάθος που έχει κάνει. Όταν καταλαβαίνω ότι αδικείται ένας φίλος μου και τον δω στενοχωρημένο θα πάω να του μιλήσω για να μου πει τι συμβαίνει, ώστε να βοηθήσω και να το ξεπεράσει. Γιατί όταν κάνεις κάτι και το νιώθεις δηλώνει ότι είσαι συμπονετικός και καλός φίλος.

Από αυτό το πρόγραμμα μην κοροϊδεύουμε ο ένας  τον άλλον. Μάθαμε να είμαστε ευγενικοί και ότι είμαστε όλοι ίσοι. Αν με αδικεί κάποιος θα του έλεγα να σταματήσει ή θα το έλεγα στην δασκάλα μου. Αν έβλεπα κάποιον να αδικείται θα πήγαινα να μιλήσω σε αυτόν που αδικεί .  Αυτά που νιώθω μετά το τέλος του προγράμματος είναι χαρά γιατί κατάλαβα τι σημαίνει συγχώρεση. Οι σκέψεις μου είναι ότι αυτό που κάναμε φέτος στην τάξη μας είναι πολύ καλό.

Φέτος μάθαμε τι σημαίνει συγχώρεση και μάθαμε να συγχωρούμε τους άλλους. Όταν κάποιος μας αδικεί προσπαθούμε να τον πλησιάσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει ότι μας αδικεί με την συμπεριφορά του. Αν δούμε κάποιον να αδικεί έναν άλλον , θα του μιλήσουμε , ώστε να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει και θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να αλλάξει συμπεριφορά.

Από το πρόγραμμα αυτό έμαθα πως όταν μαλώνω με κάποιον ή μαλώνουν κάποιοι μεταξύ τους , πρέπει ένας να υποχωρήσει και να ζητήσει συγνώμη για να μπορέσει ο άλλος να τον συγχώρεση για αυτό που έκανε . Θα πήγαινα κοντά σε αυτόν που έκανε το σφάλμα και θα τον έλεγα πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα τον έπειθα να ζητήσει συγνώμη . Κάποια στιγμή όλοι έχουμε κάνει λάθη στη ζωή  μας , όμως μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε . Για αυτό , πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε το λάθος μας και να ζητήσουμε συγχώρεση . Πρέπει να έχουμε την δύναμη να συγχωρούμε τον άλλον γιατί μετά θα νιώθουμε ψυχική ευχαρίστηση και ο άλλος θα νιώθει χαρούμενος .

Έμαθα ότι αν κάνω κάτι κακό πρέπει να μάθω να ζητάω αληθινά συγγνώμη. Εάν κάποιος με αδικεί , δε θα με νοιάζει, αλλά εάν είναι κάποιος φίλος μου τότε θα έχω κάνει εγώ κάποιο λάθος, έτσι θα φροντίσω να το διορθώσω. Εάν κάποιος άλλος αδικείται, θα έπαιρνα την παρέα μου και θα τον υποστηρίζαμε. Και αφού ξέρουν την τάξη μου θα τον λυπόταν κι έτσι θα ερχόταν. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό που θα έκανα πιστεύω πως είναι πολύ ωφέλιμο και για αυτό νιώθω χαρά και συγκίνηση.

Αν κάποιος με αδικεί θα του συμπεριφερθώ ήρεμα και δεν θα του κάνω κάτι αλλά θα του μιλήσω για να μπορέσει να καταλάβει το λάθος του . Έτσι την επόμενη φορά θα το σκεφτεί και δεν θα το κάνει σε κανένας.

Μάθαμε ότι πρέπει να ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε κάποια πράγματα ή λέμε κάτι που πειράζει τον άλλον. Πολλές φορές αυτό που λέμε ή κάνουμε το κάνουμε με τη θέλησή μας  ή άθελά μας. Αν νιώσω ότι κάποιος με αδικεί , σίγουρα θα στενοχωρηθώ  και θα θυμώσω που με αδικεί χωρίς λόγο. Τότε θα του ζητήσω το λόγο που το κάνει, θα του πω να μου ζητήσει συγγνώμη και να μην το ξανακάνει. Αν δω ότι αδικούν κάποιον άλλον θα τον υπερασπιστώ όπως μπορώ.  Συμπέρασμα : Καλό είναι να συγχωρούμε και να ζητάμε συγγνώμη και να μην το επαναλαμβάνουμε. Τέλος να έχουμε διάθεση να συγχωρούμε τον άλλον.

Η συγχώρηση μου έμαθε πώς να δείχνω την καλή μου πλευρά στους άλλους και να τους κάνω χαρούμενους. Γι’ αυτό νιώθω χαρούμενος για τον εαυτό μου και δεν θέλω να στεναχωρώ κανέναν. Ακόμα κι αν το κάνω αυτό σε κάποιον ξέρω πως η συγχώρηση θα μου δώσει κάποια λύση.

Σύμφωνα με τα τελευταία μαθήματα που κάναμε στα θρησκευτικά και η συζήτηση που είχαμε για τη συγχώρηση με βοήθησαν να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να συγχωρούμε ατούς που μας φέρθηκαν άσχημα. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι έτσι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και νιώθουμε καλύτερα. Αν θα έβλεπα έναν συνάνθρωπο μου να αδικείται θα έπαιρνα το μέρος του κι θα τον υπερασπιζόμουν. Σίγουρα το να μάθουμε να συγχωρούμε είναι δύσκολο, όμως μέσα από αυτό θα ωριμάσουμε και θα νιώθουμε καλά.

Ήταν ένα πολύ ωραίο μάθημα και μου δίδαξε πως πρέπει να έχουμε δύναμη να συγχωρούμε. Θα ένιωθα πολύ άσχημα αν με αδικούσαν και νομίζω ότι θα θύμωνα! Όμως πιστεύω πως θα το ξεπερνούσα. Θα έπαιρνα το μέρος αυτού που αδικείται  και θα τον βοηθούσα. Θα έλεγα σ’ αυτόν που τον αδικεί να σταματήσει να το κάνει.

Στο πρόγραμμα αυτό μάθαμε πώς να συγχωρούμε, πώς να ζητάμε συγγνώμη και πώς να λέμε πώς δεν φταίμε. Άλλωστε η συγχώρεση είναι το παν στην θρησκεία μας. Αν με αδικούσαν θα προσπαθούσα να του αποδείξω ότι δεν έφταιγα εγώ. Αν έβλεπα έναν φίλο μου να τον αδικούν θα τον υποστήριζα και θα τους έλεγα ότι δεν φταίει αυτός. Και αν μου έκαναν κάτι και μου ζητούσαν συγγνώμη θα τους συγχωρούσα για να νιώθω καλά με τον εαυτό μου.

Έμαθα περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει αγάπη και φιλία. Έμαθα τι πρέπει να κάνω όταν βλέπω κάποιον να αδικείται ή όταν νιώθω ότι εγώ αδικούμαι. Έμαθα την μεγάλη δύναμη που μπορεί να έχει η λέξη συγγνώμη και ότι η δύναμή της μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν την λες μέσα από την καρδιά σου.

Εγώ από το πρόγραμμα πήρα ότι όλοι έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να συγχωρούμε. Αν με αδικήσει κάποιος θα του εξηγήσω  και θα τον συγχωρήσω. Και φυσικά αν δω κάποιον να αδικείται θα προσπαθήσω να πείσω τον άλλον ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.

Με έκανε να νιώσω πολύ όμορφα να καταλάβω τα λάθη που έκανα τόσο καιρό κρατώντας αποστάσεις από ορισμένα παιδιά που δεν θα έπρεπε αλλά και να μάθω να συγχωρώ.

Το πρόγραμμα είχε θετικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά μου προς του άλλους κάνοντας με περισσότερα συμπονετική και υπομονετική.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που δουλέψαμε ήταν ένα πολύ ωραίο και το κυριότερο μας βοήθησε πάρα πολύ στο να βελτιωθούμε σαν χαρακτήρες και να μπορούμε να διαχειριστουμε διάφορες καταστάσεις!

Αυτό το πρόγραμμα με επηρέασε προς το καλύτερο . Έμαθα τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη εν συναίσθηση . Επίσης έμαθα ότι το πιο σημαντικό πράγμα τελικά στη ζωή μας είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας και ότι μέσα από την συγχώρεση στο πρόσωπο του άλλου γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

Σίγουρα αυτό το πρόγραμμα άγγιξε τις καρδιές όλων μας και μας βοήθησε να καταλάβουμε πως η συγχώρεση είναι ,αν όχι η πιο σημαντική, μια από τις σημαντικότερες αρετές .Προσωπικά, με βοήθησε πολύ στο να συγχωρώ ευκολότερα τους άλλους και να αντιμετωπίζω με πιο ήρεμο τρόπο και κατανόηση την κάθε κατάσταση. Η συγχώρεση βοηθάει την ψυχή να αγαλλιάσει αλλά και να σε κάνει να νιώθεις καλά όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και με τον εαυτό σου. Σίγουρα αν μου δωθεί η ευκαιρία θα ξανά παρακολουθήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη δυνατή αλλαγή προς το καλύτερο.

Με έκανε να νιώθω καλύτερος άνθρωπος,να ακούω και να συγχωρώ τους συνανθρώπους μου,να σέβομαι τα πιστεύω τους και να δίνω σημασία σε ο,τί ακούω και μαθαίνω. Βλεπω αρκετές αλλαγές στον εαυτό μου και συνειδιτοποιησα πως όλα είναι στο χέρι μας.!

Το πρόγραμμα αυτό με έκανε να καταλάβω πως η συγχώρεση είναι ένα από τα ποιο σημαντικά πράγματα στην ζωή και πως ο κόσμος θα έπρεπε να συγχωρεί ποιο εύκολα διότι σε καθιστά καλύτερο άνθρωπο αλλά και πιστεύω από την προσωπική μου εμπειρία και άποψη νιώθεις καλύτερα και ο ίδιος

Το πρόγραμμα ήταν πολύ ευχάριστο αλλά και ενημερωτικό. Εμένα προσωπικά μου επηρέασε θετικά την στάση μου προς την οικογένεια και τους φίλους μου.

Πιστευω οτι το προγραμμα ηταν πολυ καλο και θα ηθελα αν μπορειτε να το κανετε και σε αλλες ταξεις.Επισης θεωρω οτι πρεπει (απαραιτητα) να το κανετε και στους εκπαιδευτικους αν οχι εσεις γιατι ειστε συναδελφοι στον ιδιο χωρο, να φερεται καποιον αλλον ειδικο.Προσωπικα αυτα που ειπατε δεν τα ειχα ακουσει ή εφαρμοσει πρωτη φορα αλλα πιστευω οτι βοηθησαν πολλα ατομα και σε αλλα τους τα θυμησατε.Στο μελλον θα προσπαθησω οσο περισσοτερο μπορω να τα εφαρμοζω στην ζωη μου.Ευχαριστω πολυ που ασχοληθηκατε μαζι μας και μας βοηθησατε οχι μονο στα μαθηματα οπως οι περισσοτεροι αν οχι ολοι καθηγητες και δωσατε εμφαση και στις ηθικες αξιες που πρεπει οπωσδήποτε να εχει ενα σωστο και ισορροπημενο ατομο.

Μέσα από το πρόγραμμα κατάλαβα πως με το να συγχωρούμε πραγματικά κάποιον επωφελούμαστε αρχικά εμείς και αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα μας.

Πραγματικά, μέσω του προγράμματος είδα για, μάλλον, τη πρώτη φορά την αληθινή δύναμη της συγχώρεσης και τις απίστευτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η μεγαλοψυχία κάποιων ανθρώπων και τους θαυμάζω για αυτό.

Το πρόγραμμα με βοήθησε σε πολλούς τομείς. Αρχικά , στο σχολείο στους συμμαθητές μου αλλά και στην οικογένεια μου.

Το πρόγραμμα μας δίδαξε πολλά πράγματα και πολλά από αυτά πιστεύω ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Το πρόγραμμα για την συγχώρεση ήταν πολύ βοηθητικό στις σχέσεις μου με τους συνανθρώπους μου.

ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

Με βοήθησε να κατανοήσω σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία της συγχώρεσης. Ορισμένα βίντεο με εντυπωσίασαν και ελπίζω να ξανασυμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για να μάθω περισσότερα.

Νομίζω τέτοια προγράμματα είναι κάτι θετικό για του μαθητές.

Αυτο το προγραμμα με βοηθησε να γινω καλύτερός και πιο συνεπής στα μαθήματα μου

Read More →

Επιμορφώσεις 2019-2020

Επιμορφώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στις Σέρρες (Οκτώβριος 2019)

Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη (Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια), Σέρρες

Τον Ιανουάριο του 2020 έγιναν οι εξής επιμορφώσεις εκπαιδευτικών:

ΛΑΡΙΣΑ: Παρασκευή 10.1. στα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ράπτου, 4-6 μ.μ.
ΣΕΡΡΕΣ: Δευτέρα 13.1.στο Πειραματικό Δ.Σ. Σερρών, 5-7 μ.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Τρίτη 14.1. στην αίθουσα 313 της Π. Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, 6-8 μ.μ.
ΑΘΗΝΑ: Δευτέρα 20.1. στο 7ο Δ.Σ. Γέρακα, Ανατολική Αττική, 5-7 μ.μ.

Οι επιμορφώσεις του Μαίου έγιναν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Read More →

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου  2020, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Διονύσιου Σιμόπουλου», εκδήλωση για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Σύγκρουση – Συνύπαρξη: Αγωγή στη Συγχώρηση» με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις στο σχολείο και στην οικογένεια. Μαθαίνω να ΣΥΓ-ΧΩΡΩ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη τριών Σχολείων,
του 2ου Γυμνασίου Γέρακα,
του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης
και του 7ου Δημοτικού Γέρακα.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Σχολείου μας κα Κορίννα Περτσινίδου.

Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα  Δρ. Πέλη Γαλίτη με θέμα: «Η  Συγχώρηση: το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στο παιδί μου».

Οι μαθητές της ομάδας του προγράμματος του 2ου Γυμνασίου, αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία και στόχους του προγράμματος καθώς και τί μαθαίνουμε μέσα από αυτό.

Στη συνέχεια μαθητές του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα  αφηγήθηκαν ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του θυμού, τη σημασία των θετικών σκέψεων, την ικανότητα να μπορώ να βλέπω «με άλλα μάτια». 

Κατόπιν τον λόγο πήρε  η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης, κα Βούλα Παπακωνσταντίνου

καθώς και η δασκάλα της ΣΤ2 τάξης και υποδιευθύντρια του 7ου Δημοτικού Γέρακα, κα Τοψή Βασιλεία

ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κα  Σαρλή Ευσταθία, δασκάλα της ΣΤ1 τάξης του 7ου Δημοτικού. 

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικούς, κα Βαρελά Κατερίνα, Θεολόγο αναπληρώτρια στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου και στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, με θέμα «Η Συγχώρηση μέσα από τη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών”, καθώς και η εισήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κας Κρουσταλάκη Ματίνας, «Το παιχνίδι που έχει αλλάξει τον κόσμο», μια διαδραστική προσέγγιση στην Αγωγή στη Συγχώρηση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Στο τέλος της εκδήλωσης και κάτω από μουσικές μελωδίες του, χαρισματικού στο πιάνο, μαθητή της ΣΤ τάξης, Δανιήλ Κολωνιάν, οι γονείς εξέφρασαν γραπτά τις εντυπώσεις και σκέψεις τους επάνω στα θέματα που ακούστηκαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του προγράμματος  στο radiosun.gr, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Την εκδήλωσή μας, τίμησαν γονείς και από τα τρία σχολεία καθώς ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Δημητριάδης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, κα Πόπη Ζινέλη, η Κοινοτική Σύμβουλος  Δ. Ε. Γέρακα, κα Δήμητρα Δημητροπούλου, η υπεύθυνη των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, κα Ανθή Γεωργιάδου και ο  προϊστάμενος του Προφ. Ηλία του Δήμου  Αγ. Παρασκευής, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Σταύρος Γούλας, επίτιμος Γυμνασιάρχης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τις εισηγήτριες, καθώς επίσης τον ΣΓΚ του σχολείου μας και τον γονέα πατέρα Πετρόπουλο για τη συνεισφορά τους στον μπουφέ μας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε  μια ιδιαίτερα επωφελή συνάντηση που θέτει τη βάση και τη γέφυρα και για μετέπειτα συνεργασίες, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν  σκέψεις και συναισθήματα  σε βασικά θέματα συμπεριφοράς και αξιοποίησης του «καλού εαυτού».

Read More →

Ημερίδα στο Α.Π.Θ. (2019)

Tο Εργαστήριο Μικροδιδασκαλίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Μακεδονίας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία παιδαγωγική ημερίδα με θέμα: «Βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων στο σύγχρονο σχολείο: Προκλήσεις στη θεωρία και στην πράξη».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ώρες 18.30-20.30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μίλησαν οι:

  • Πέλη Γαλίτη, Ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison
  • Κωνσταντίνος Μπίκος, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του  ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροδιδασκαλίας, Καθηγητής Παιδαγωγικής
  • Αλέξης Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, ο Γενικός Γραμματέας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Γεώργιος Γρόλλιος, και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Βασίλης Φούκας.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Read More →
Forgiveness.Gr