Ημερίδα “Τραύμα και Θαύμα” 22.10.2022

arsiv

Home Category : Εκδηλώσεις

 

ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ

 

 

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DIVANI CARAVEL, ΑΘΗΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 10μμ – 3μμ

 

Οι εκδόσεις Εν Πλω και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Πέλης Γαλίτη: ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ – Ιστορίες Ψυχικής Ανθεκτικότητας και Συγχώρησης, διοργανώνουν, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, Ημερίδα με θέμα:

Τραύμα και Θαύμα:

Η επίδραση του παιδικού τραύματος στο σχολείο, στην οικογένεια και στην κοινωνία: η πρόταση της συγχώρησης

Ομιλητές

 • Πέλη Γαλίτη, M.Ed, Ph.D. Ψυχοπαιδαγωγός, Συγγραφέας
 • Γρηγόρης Βασιλειάδης, M.Sc. Ph.D. Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτής
 • Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
 • π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Συντονιστής του προγράμματος “Πρωτοβουλία” για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας – Εκπαιδευτικός
 • Μαρία Κουκοφίκη, Msc Σχολική Κοινωνική λειτουργός
 • Ματίνα Κρουσταλάκη, Eκπαιδευτικός
 • π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος(Λίβυος), Θεολόγος – Συγγραφέας
 • Κλήμης Πυρουνάκης, Συντονιστής Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει η κοινωνία μεταφέρονται αναπόφευκτα στην οικογένεια και στο σχολείο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική κατάσταση των μαθητών καθώς και η επίδοσή τους στο σχολείο. Πολλά παιδιά, συχνά, βιώνουν την οδύνη και το τραύμα (απώλειες, δυσκολίες στις σχέσεις, απόρριψη, εκφοβισμός) από πολύ τρυφερή ηλικία. Οι πράξεις του εκφοβισμού, της αδικίας, της απόρριψης, και κάθε είδους τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας δημιουργούν πολλές αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όσο πιο βαρύ το γεγονός και βαθύ το τραύμα, τόσο πιο αργή και η επούλωση του. Πολλές στρατηγικές αντιμετώπισης προτεινονται με περιορισμένη επιτυχία.

Το πρόγραμμα της συγχώρησης αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης τραυματικών γεγονότων με πολύ καλά αποτελέσματα στον χώρο της οικογένειας, του σχολείου, της εργασίας, των φυλακών κ.α. Στοχεύει στα βαθύτερα συναισθήματα θυμού και μίσους που σχεδόν πάντα πυροδοτούν τις επιθετικές πράξεις. Καλλιεργεί μια κουλτούρα αποδοχής και όχι ανοχής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης και ενότητας που μας οδηγεί στο “εγώ και ο άλλος” αντί στο “εγώ ή ο άλλος”.

Παρά την αποξένωση που δημιούργησε ο πολιτισμός μας και τη μεταμόρφωση βασικών δομικών και λειτουργικών σχέσεων της οικογενειακής, σχολικής και κοινωνικής ζωής, η πρόταση της συγχώρησης αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στη διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς, της απόρριψης από την ομάδα, του άγχους, της κατάθλιψης, του σχολικού εκφοβισμού, της θυματοποίησης και της μοναξιάς. ..Η συγχώρηση ωφελεί όχι μόνον την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου που την εφαρμόζει αλλά βελτιώνει τις σχέσεις συμβίωσης και συνεργασίας των ανθρώπων. Σκύβει στις ανάγκες του θύτη και στις εσωτερικές καταστάσεις που βιώνει και αντί να τον αντιμετωπίσει ως παραβάτη, ή δράστη που πρέπει να τιμωρηθεί αναγνωρίζει τις προσωπικές του αγωνίες και ανάγκες και ιδίως την ανάγκη του να ανήκει κάπου και να τον προσέξει κάποιος.

Μέσα από την εκπαίδευση στη συγχώρηση οι μαθητές εξασκούνται στην αντοχή του πόνου, την ψυχική ανθεκτικότητα, και την γενναιότητα, προκειμένου να ανατρέψουν τη μετάδοση του θυμού και της πίκρας, όχι μόνον προς αυτούς πού τους έβλαψαν αλλά και προς τους γυρω τους. Μαθαίνουν να ανακαλύπτουν τις κρυμμένες δυνάμεις μέσα τους, την εγγενή τους αξία, τον καλό τους εαυτό και έτσι να μεταμορφώνουν το τραύμα τους σε κάτι θαυμαστό και να ανθίζουν. Συνειδητοποιούν ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η οδύνη που έχουν βιώσει, η δυστυχία και ο θυμός δεν είναι η μόνη επιλογή αντίδρασης Αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη της συμπεριφοράς του, με συμπόνια και ενσυναίσθηση για τον δύσκολο και οξύθυμο άλλο, χωρίς να κατηγορούν, αποφασίζουν να συν-χωρέσουν, επουλώνοντας έτσι τα τραύματα τους και βάζοντας μια καινούργια αρχή με νόημα!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Λεωφ. Β. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
5 λεπτά από τη στάση μετρό «Ευαγγελισμός»
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ΩΡΑ
10πμ έως 3μμ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
12€

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
10€ για προεγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 • Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κα.
 • Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και έντυπο υλικό
 • Προσφέρεται καφές
 • Συμμετοχή στην ημερίδα είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom
 • Σε όσους συμμετάσχουν διαδικτυακά θα αποσταλεί με courier χωρίς επιπλέον χρέωση η βεβαίωση παρακολούθησης και το έντυπο υλικό της ημερίδας
 • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα αγοράς του βιβλίου “Τραύμα και Θαύμα” με επιπλέον έκπτωση.

 

ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ

TICKET SERVICES

– online: https://bit.ly/3fuxKG8

– τηλεφωνικά: 2107234567

 

Εκδόσεις Εν Πλω, Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα, Τ 210 32 26 343

 

Read More →

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας «Σύγκρουση και Συνύπαρξη», πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρό μας τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 με ιδιαίτερη επιτυχία η συνάντηση-ενημέρωση με θέμα: «Συνυπάρχω αντιμετωπίζοντας τον θυμό και την αδικία στο σχολείο και στην οικογένεια». Εισηγήτρια ήταν η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα Δρ. Πέλη Γαλίτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, δια της υπευθύνου Αγωγής Υγείας, Δρ. Ανθής Γεωργιάδου, σε συνεργασία με το σχολείο μας.

Continue reading «Συνυπάρχω αντιμετωπίζοντας τον θυμό και την αδικία στο σχολείο και στην οικογένεια» (2ο Γυμνάσιο Γέρακα)

Read More →

Στις 19 Ιανουαρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γέρακα παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο: Ενδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης και Ομιλητές τον Καθηγητή Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, Η.Π.Α.
από τη Ι. Μ. Μεσογαίας & Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής.

Δείτε τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα εδώ!

Read More →

Tην Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 στο θέατρο του PIERCE – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015 με θέμα:
Ελαττώνω το Θυμό, Αυξάνω τη Συνεργασία μέσα από την Αγωγή στη Συγχώρηση
σε συνεργασία με την Δ/νση Δ.Ε. Β Αθήνας και το International Forgiveness Institute.

Continue reading “Ελαττώνω το Θυμό, Αυξάνω τη Συνεργασία μέσα από την Αγωγή στη Συγχώρηση” (Pierce College)
Read More →

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:30-20:30 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο
Ενδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης
και ομιλητές τον καθηγητή Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη από το International Forgiveness Institute Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, Η.Π.Α.
Δείτε το Video της Εκδήλωσης εδώ!

Δείτε τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα εδώ!

Read More →

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Σύγκρουση και Συνύπαρξη» οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γέρακα συζητούν μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Π. Γαλίτη για τη συγχώρηση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τη χαρά που νιώθουν όταν καταφέρνουν να συγχωρούν και να συγχωρούνται.

Read More →
Forgiveness.Gr