Η Συγχώρηση στην Εκπαίδευση

arsiv

Home Σεπτέμβριος 2019

Η Συγχώρηση στην Εκπαίδευση

Πέρα από τον χώρο της ψυχικής υγείας, η εφαρμογή της συγχωρητικότητας έχει υπεισέλθει δυναμικά και στον χώρο της εκπαίδευσης. Σύγχρονες έρευνες εστιάζονται στον χώρο της βίας και του σχολικού εκφοβισμού και αποδεικνύουν την ωφέλεια προγραμμάτων συγχωρητικότητας, ως πρόταση πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σκοπός αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Αγωγή στη Συγχώρηση» είναι να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία τι είναι η συγχώρηση και ποια είναι η διαδικασία της, δηλαδή, πώς μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του και να συγχωρήσει κάποιος που έχει αδικηθεί και πληγωθεί, είτε σε απλό καθημερινό επίπεδο, είτε πολλές φορές σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο R. Enright, η συγχώρηση θα πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς που θα ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί βοηθούν τους μαθητές σε όλη την εκπαιδευτική τους πορεία να μάθουν πώς να γράφουν και πώς να μιλούν, πώς να κάνουν μαθηματικές πράξεις, τους μαθαίνουν πώς να είναι δίκαιοι και τους τιμωρούν όταν δεν συμπεριφέρονται με βάση τους κανόνες του σχολείου. ∆υστυχώς όμως, το σχολείο και η κοινωνία παραλείπουν να κάνουν τη συγχώρηση ένα φυσικό κομμάτι της ζωής, από πολύ μικρή ηλικία, όπως θα έπρεπε.

Τα προγράμματα της συγχώρησης βασίζονται σε έρευνες πολλών ετών και έχουν δύο βασικούς στόχους: α. Βραχυπρόθεσμα να μειώσουν τον θυμό που πολλά παιδιά, για διάφορους λόγους, βιώνουν υποφέροντας και που επιδρά αρνητικά στη συναισθηματική τους υγεία. Ο υπερβολικός θυμός μπορεί να οδηγήσει στον εκφοβισμό και σε βίαιες πράξεις, φαινόμενο που ως γνωστόν απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τη σχολική κοινότητα αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. β. Μακροπρόθεσμα να αποκτήσουν οι μαθητές μια βαθύτερη γνώση της έννοιας της συγχώρησης και της εφαρμογής της, πέρα από τον χώρο του σχολείου, στο οικογενειακό και αργότερα στο εργασιακό περιβάλλον και στην ευρύτερη κοινότητα. Το άτομο που έχει μάθει να συγχωρεί, βλέπει τη ζωή με άλλη προοπτική, κατανοεί το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης και είναι συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά πιο υγιές.

Από το βιβλίο «Σύγκρουση και Συνύπαρξη» (Γαλίτη, 2017. Εκδόσεις Γρηγόρη)

Read More →

Γιατί να Συγχωρήσω;

Οι πρακτικές και θεραπευτικές επιδράσεις της συγχώρησης αποδεικνύονται ευεργετικές σε διάφορα πλαίσια, τόσο σε προσωπικό οσο και σε κοινωνικό επίπεδο.  Η συγχώρηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, δίνει ελπίδα και βοηθάει να επουλωθούν παλιές πληγές που προκαλούνται από άδικες συμπεριφορές. Βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες, κακοποίηση, βία, σχολικό εκφοβισμό, απόρριψη και κάθε άλλης μορφής ψυχικό τραύμα, να δουν τη ζωή με άλλη προοπτική, να κατανοήσουν το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης και να είναι συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά πιο υγιή. 

Πίσω από τα καθημερινά παραδείγματα μίσους και αδικίας κρύβονται ιστορίες πραγματικών ανθρώπων, των οποίων ο πόνος από τα τραύματα που υπέστησαν είναι τόσο βαθύς, που η πρόταση της συγχώρησης γι’ αυτούς δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μια ουτοπία. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι πνευματικοί ηγέτες, όσο και οι κοινωνικοί επιστήμονες επιμένουν συστηματικά ότι η συγχώρηση είναι η μόνη λύση πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί μια κοινωνία και που δίνει ελπίδα για το μέλλον.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι κοινωνικοί επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τη συγχωρητικότητα στην κοινωνία. Έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της συγχώρησης συνδέεται άμεσα με συναισθηματική και πνευματική θεραπεία του ατόμου, αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία ειρηνικών κοινοτήτων. Οι πρακτικές και θεραπευτικές επιδράσεις της συγχώρησης αποδεικνύονται ευεργετικές σε διάφορες περιπτώσεις, όπως σε ανθρώπους που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, σε θύματα πολέμου, ρατσισμού, κακοποίησης, βίας και φυσικά σχολικού εκφοβισμού. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στη συγχώρηση και στην υγεία οδήγησε και σε νέες έρευνες που αφορούν στη φυσική κατάσταση ενός ατόμου και αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της συγχωρητικότητας ελαττώνει τη βαρύτητα των καρδιακών νοσημάτων, παρατείνει τη ζωή των καρκινοπαθών και προετοιμάζει τους σε τελικό στάδιο πάσχοντες για έναν πιο ήρεμο θάνατο.

Τα τραυματισμένα συναισθήματα, όταν δεν λυθούν με υγιή τρόπο, τραυματίζουν με τη σειρά τους και τις σχέσεις. Η οργή και ο θυμός μπορούν να μετατεθούν σε άλλους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχική αδικία. Για παράδειγμα, ένα παιδί που στερήθηκε την αγάπη της μάνας του, μπορεί να θέλει να τιμωρήσει τον αδελφό του και ο αδελφός με τη σειρά του τον συμμαθητή του. Ή ο στερημένος συναισθηματικά από τη γονεϊκή αγάπη γιος ή κόρη, αν δεν αποκαταστήσουν υγιώς μέσα τους τα συναισθήματα αυτής της στέρησης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναλάβουν το ίδιο στα δικά τους παιδιά, όταν δημιουργήσουν δική τους οικογένεια. Έχουμε εδώ το φαινόμενο του “ντόμινο”.

Η συγχώρηση μπορεί να θεραπεύσει και τα πιο βαθιά τραύματα. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση σχέσεων που φαινομενικά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη θραύση. Μπορεί να αναβιώσει μια τραυματισμένη αγάπη προς κάποιον που μας πλήγωσε. Μπορεί να επαναφέρει την αγάπη στην καρδιά, ακόμα και αν ο άλλος αρνείται αυτό το δώρο, για δικούς του λόγους. Σταματά τον φαύλο κύκλο του μίσους και της αντεκδίκησης. Αναδεικνύει την αξία του ανθρώπινου προσώπου, τόσο στους άλλους που μας πλήγωσαν όσο και στον εαυτό μας αλλά και στην ανθρωπότητα εν γένει. Μας βοηθάει να δούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, όπου υπάρχει, και να κατανοήσουμε με αυτόν τον τρόπο το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης. Όλοι πληγώνουμε και πληγωνόμαστε. Συνειδητοποιώντας ότι και εμείς πληγώνουμε τους άλλους, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε και να συγχωρήσουμε αυτούς που μας πλήγωσαν.

Από το βιβλίο “Σύγκρουση και Συνύπαρξη” (Γαλίτη, 2017 Εκδόσεις Γρηγόρη).

Read More →

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο:

Ενδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης

και Ομιλητές τον Καθηγητή Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη από το International Forgiveness Institute Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, Η.Π.Α.

Δείτε το Video της Εκδήλωσης εδώ!

Ακούστε τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα εδώ!

Read More →

Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (2017)

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00-19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο:

Ενδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης

και Ομιλητές τον Καθηγητή Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, Η.Π.Α.

Η άρτια διοργάνωση της Εκδήλωσης ήταν πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

Read More →

Pierce College (2015)

Tην Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 στο θέατρο του PIERCE – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015 με θέμα:

Ελαττώνω το Θυμό, Αυξάνω τη Συνεργασία μέσα από την Αγωγή στη Συγχώρηση

σε συνεργασία με την Δ/νση Δ.Ε. Β Αθήνας και το International Forgiveness Institute.

Δείτε την αφίσα που δημιούργησαν οι μαθητές:

καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Read More →

Στις 19 Ιανουαρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γέρακα παρουσιάστηκε εκδήλωση με τίτλο:

Ενδυναμώνοντας την οικογένεια και το σχολείο μέσα από την πρακτική της συγχώρησης

και Ομιλητές τον Καθηγητή Robert Enright και τη Δρ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, Η.Π.Α.

από τη Ι. Μ. Μεσογαίας & Λαυρεωτικής σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής.

Ακούστε τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα εδώ!

Read More →

2ο Γυμνάσιο Γέρακα (2018)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου μας «Σύγκρουση και Συνύπαρξη», πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρό μας, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, με ιδιαίτερη επιτυχία, η συνάντηση-ενημέρωση με θέμα: «Συνυπάρχω αντιμετωπίζοντας τον θυμό και την αδικία στο σχολείο και στην οικογένεια». Εισηγήτρια ήταν η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα: Δρ Πέλη Γαλίτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, δια της υπευθύνου Αγωγής Υγείας, Δρ. Ανθής Γεωργιάδου, σε συνεργασία με το σχολείο μας.
Αναδείχθηκαν έννοιες που είναι απαραίτητες για το χτίσιμο του χαρακτήρα και τη δημιουργία μιας υγιούς συναισθηματικά και ψυχικά προσωπικότητας όπως η έννοια της ενσυναίσθησης, της δικαιοσύνης, της χαράς, του ανήκειν, της ευγνωμοσύνης με αποκορύφωση την έννοια της συγχώρησης ως μιας καινοτόμου μεθόδου αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας παρουσίασαν τις δημιουργίες τους καθώς και ένα δρώμενο που αφορούσε μια ιστορία για τη διαχείριση του θυμού. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σ’ένα κλίμα ιδιαίτερα ενωτικό και επωφελές με τους ήχους της μουσικής του Παντελή Θαλασσινού «Ν’αγαπάς» από τη χορωδία μας. Οι μαθητές μοίρασαν σε όλους τους παρευρισκόμενους καρδούλες, που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι, με συνθήματα θετικής ενδυνάμωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Δημήτριος Μπαξεβάνης, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, κ. Στέφανος Καπέλλας, ο Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Παλλήνης, κ. Άγγελος Λιακόπουλος, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης από σχολεία της Αν. Αττικής, γονείς και μαθητές.
Ευχαριστούμε τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής για τη συνεργασία, τον Δήμο Παλλήνης για την μεγάλη συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης, τον ΣΓΚ του σχολείου μας που είναι πάντα αρωγός, όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και βεβαίως την επίσημη προσκεκλημένη μας κα Πέλη Γαλίτη.
Υπεύθυνες καθηγήτριες:
Ζερεφού Δ.,
Ζαφειριάδου Κ.,
Κάσση Μ.,
Κυριακοπούλου Γ.,
Παπαδάκου Ελ.
Η Δ/ντρια: Περτσινίδου Κ.

Read More →
Forgiveness.Gr