Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» για το σχολικό έτος 2019-2020

arsiv

Home Απρίλιος 2020

Επιμορφώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στις Σέρρες (Οκτώβριος 2019)

Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη (Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια), Σέρρες

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» παρέχει επιμόρφωση και στήριξη στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους που προέρχονται από βία, εκφοβισμό, αδικία και απόρριψη. H «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» στα σχολεία προωθεί τη συναισθηματική υγεία των μαθητών, βελτιώνει τη σχολική τους πρόοδο και τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς, μειώνει το άγχος και βοηθάει στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και την αναγνώριση της εγγενούς αξίας σε κάθε άνθρωπο. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους μαθητές όλων των βαθμίδων τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να μυηθούν από μικρή ηλικία στα οφέλη της συγχώρησης, και να αποκτήσουν τις κατάλληλες προσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που θα τους δυναμώσουν μέσα στην τάξη, το σπίτι και την κοινωνία.

Από το 2014 έχουν επιμορφωθεί περίπου 500 εκπαιδευτικοί και έχουν διδαχθεί το πρόγραμμα πάνω από 5000 μαθητές.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση» αποτελεί μια κοινή συνεργασία των Πανεπιστημίων Wisconsin-Madison των ΗΠΑ και του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το διευθύνει η Δρ. Π. Γαλίτη galiti@wisc.edu.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί

 • θα εκπαιδευτούν στην έννοια της Συγχώρησης και της Αποκαταστατικής
  Δικαιοσύνης στον χώρο του σχολείου
 • θα εμπλουτίσουν το διδακτικό τους έργο μέσα από βιωματικές
  δραστηριότητες
 • θα διδάξουν τους μαθητές πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τις
  εντάσεις με δημιουργικό τρόπο
 • θα ανακαλύψουν την ωφέλεια της συγχωρητικότητας στη δική τους
  προσωπική ζωή

Δομή του προγράμματος
Οι επιμορφώσεις αποτελούνται από 4 τετράωρες συναντήσεις, δύο τον Οκτώβριο (παρουσίαση), μια τον Ιανουάριο (ανατροφοδότηση) και μια τον Ιούνιο (αξιολόγηση). Καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας, υποστήριξης και καθοδήγησης από την υπεύθυνη και τους συντονιστές του προγράμματος. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της συγχώρησης εκτός σχολικού ωραρίου, είτε ως ευέλικτη ζώνη στο Δημοτικό, είτε ως πρόγραμμα Αγωγής Υγείας στο Γυμνάσιο, είτε ως project/ερευνητική εργασία στο Λύκειο.

Μετά το πέρας των επιμορφώσεων οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής από το University of Wisconsin-Madison και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κόστος
Η επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς παρέχεται εντελώς δωρεάν.

Τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος βασίζονται αποκλειστικά σε χορηγίες οργανισμών. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές κοινότητες ανά την Ελλάδα. Οι δωρεές γίνονται μέσω του Critical Relief for Children (CRC) απευθείας στο crcnetwork.org/gfe ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6982007814, Μιχ. Μπούσαλης

Εφαρμογή του προγράμματος για το σχολικό έτος 2019-2020.
Επιμορφώσεις Οκτωβρίου
Αθήνα: 10/10 5-9 μ.μ. και 11/10 5-9 μ.μ.
Λάρισα: 18/10 5- 9 μ.μ. και 19/10 10-2 μ.μ.
Θεσσαλονίκη: 14 και 21.10 , 5:30 μ.μ.-9:30 μ.μ.
Σέρρες: 15/10 5-9 μ.μ. και 16/10 5-9 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε το Φύλλο Συμμετοχής και να το στείλετε στο forgivenessgr@gmail.com

Read More →

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου  2020, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Διονύσιου Σιμόπουλου», εκδήλωση για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Σύγκρουση – Συνύπαρξη: Αγωγή στη Συγχώρηση» με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις στο σχολείο και στην οικογένεια. Μαθαίνω να ΣΥΓ-ΧΩΡΩ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη τριών Σχολείων,
του 2ου Γυμνασίου Γέρακα,
του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης
και του 7ου Δημοτικού Γέρακα.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Σχολείου μας κα Κορίννα Περτσινίδου.

Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα  Δρ. Πέλη Γαλίτη με θέμα: «Η  Συγχώρηση: το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στο παιδί μου».

Οι μαθητές της ομάδας του προγράμματος του 2ου Γυμνασίου, αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία και στόχους του προγράμματος καθώς και τί μαθαίνουμε μέσα από αυτό.

Στη συνέχεια μαθητές του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα  αφηγήθηκαν ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του θυμού, τη σημασία των θετικών σκέψεων, την ικανότητα να μπορώ να βλέπω «με άλλα μάτια». 

Κατόπιν τον λόγο πήρε  η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης, κα Βούλα Παπακωνσταντίνου

καθώς και η δασκάλα της ΣΤ2 τάξης και υποδιευθύντρια του 7ου Δημοτικού Γέρακα, κα Τοψή Βασιλεία

ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κα  Σαρλή Ευσταθία, δασκάλα της ΣΤ1 τάξης του 7ου Δημοτικού. 

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικούς, κα Βαρελά Κατερίνα, Θεολόγο αναπληρώτρια στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου και στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, με θέμα «Η Συγχώρηση μέσα από τη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών”, καθώς και η εισήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κας Κρουσταλάκη Ματίνας, «Το παιχνίδι που έχει αλλάξει τον κόσμο», μια διαδραστική προσέγγιση στην Αγωγή στη Συγχώρηση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Στο τέλος της εκδήλωσης και κάτω από μουσικές μελωδίες του, χαρισματικού στο πιάνο, μαθητή της ΣΤ τάξης, Δανιήλ Κολωνιάν, οι γονείς εξέφρασαν γραπτά τις εντυπώσεις και σκέψεις τους επάνω στα θέματα που ακούστηκαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του προγράμματος  στο radiosun.gr, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Την εκδήλωσή μας, τίμησαν γονείς και από τα τρία σχολεία καθώς ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Δημητριάδης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, κα Πόπη Ζινέλη, η Κοινοτική Σύμβουλος  Δ. Ε. Γέρακα, κα Δήμητρα Δημητροπούλου, η υπεύθυνη των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, κα Ανθή Γεωργιάδου και ο  προϊστάμενος του Προφ. Ηλία του Δήμου  Αγ. Παρασκευής, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Σταύρος Γούλας, επίτιμος Γυμνασιάρχης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τις εισηγήτριες, καθώς επίσης τον ΣΓΚ του σχολείου μας και τον γονέα πατέρα Πετρόπουλο για τη συνεισφορά τους στον μπουφέ μας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε  μια ιδιαίτερα επωφελή συνάντηση που θέτει τη βάση και τη γέφυρα και για μετέπειτα συνεργασίες, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν  σκέψεις και συναισθήματα  σε βασικά θέματα συμπεριφοράς και αξιοποίησης του «καλού εαυτού».

Read More →
Forgiveness.Gr