Μιλούν οι μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα

arsiv

Home Μάιος 2020

(Σε όλα τα κείμενα δεν διορθώθηκε κανένα ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος)

Από αυτό το πρόγραμμα κατάλαβα ότι όταν λέμε συγγνώμη δεν το λέμε έτσι απλά σε κάποιον αλλά πρέπει να το νιώθουμε και να το εννοούμε επειδή είναι συναίσθημα που βγαίνει μέσα από την ψυχή μας. Αν σε περίπτωση νιώσω ότι κάποιος με αδικεί τότε θα πάω να του μιλήσω και να μου εξηγήσει για ποιο λόγο συμπεριφέρεται έτσι απέναντί μου. Επίσης θα πρέπει να μου ζητήσει συγγνώμη και να καταλάβει το λάθος που έχει κάνει. Όταν καταλαβαίνω ότι αδικείται ένας φίλος μου και τον δω στενοχωρημένο θα πάω να του μιλήσω για να μου πει τι συμβαίνει, ώστε να βοηθήσω και να το ξεπεράσει. Γιατί όταν κάνεις κάτι και το νιώθεις δηλώνει ότι είσαι συμπονετικός και καλός φίλος.

Από αυτό το πρόγραμμα μην κοροϊδεύουμε ο ένας  τον άλλον. Μάθαμε να είμαστε ευγενικοί και ότι είμαστε όλοι ίσοι. Αν με αδικεί κάποιος θα του έλεγα να σταματήσει ή θα το έλεγα στην δασκάλα μου. Αν έβλεπα κάποιον να αδικείται θα πήγαινα να μιλήσω σε αυτόν που αδικεί .  Αυτά που νιώθω μετά το τέλος του προγράμματος είναι χαρά γιατί κατάλαβα τι σημαίνει συγχώρεση. Οι σκέψεις μου είναι ότι αυτό που κάναμε φέτος στην τάξη μας είναι πολύ καλό.

Φέτος μάθαμε τι σημαίνει συγχώρεση και μάθαμε να συγχωρούμε τους άλλους. Όταν κάποιος μας αδικεί προσπαθούμε να τον πλησιάσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει ότι μας αδικεί με την συμπεριφορά του. Αν δούμε κάποιον να αδικεί έναν άλλον , θα του μιλήσουμε , ώστε να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει και θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να αλλάξει συμπεριφορά.

Από το πρόγραμμα αυτό έμαθα πως όταν μαλώνω με κάποιον ή μαλώνουν κάποιοι μεταξύ τους , πρέπει ένας να υποχωρήσει και να ζητήσει συγνώμη για να μπορέσει ο άλλος να τον συγχώρεση για αυτό που έκανε . Θα πήγαινα κοντά σε αυτόν που έκανε το σφάλμα και θα τον έλεγα πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα τον έπειθα να ζητήσει συγνώμη . Κάποια στιγμή όλοι έχουμε κάνει λάθη στη ζωή  μας , όμως μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε . Για αυτό , πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε το λάθος μας και να ζητήσουμε συγχώρεση . Πρέπει να έχουμε την δύναμη να συγχωρούμε τον άλλον γιατί μετά θα νιώθουμε ψυχική ευχαρίστηση και ο άλλος θα νιώθει χαρούμενος .

Έμαθα ότι αν κάνω κάτι κακό πρέπει να μάθω να ζητάω αληθινά συγγνώμη. Εάν κάποιος με αδικεί , δε θα με νοιάζει, αλλά εάν είναι κάποιος φίλος μου τότε θα έχω κάνει εγώ κάποιο λάθος, έτσι θα φροντίσω να το διορθώσω. Εάν κάποιος άλλος αδικείται, θα έπαιρνα την παρέα μου και θα τον υποστηρίζαμε. Και αφού ξέρουν την τάξη μου θα τον λυπόταν κι έτσι θα ερχόταν. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό που θα έκανα πιστεύω πως είναι πολύ ωφέλιμο και για αυτό νιώθω χαρά και συγκίνηση.

Αν κάποιος με αδικεί θα του συμπεριφερθώ ήρεμα και δεν θα του κάνω κάτι αλλά θα του μιλήσω για να μπορέσει να καταλάβει το λάθος του . Έτσι την επόμενη φορά θα το σκεφτεί και δεν θα το κάνει σε κανένας.

Μάθαμε ότι πρέπει να ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε κάποια πράγματα ή λέμε κάτι που πειράζει τον άλλον. Πολλές φορές αυτό που λέμε ή κάνουμε το κάνουμε με τη θέλησή μας  ή άθελά μας. Αν νιώσω ότι κάποιος με αδικεί , σίγουρα θα στενοχωρηθώ  και θα θυμώσω που με αδικεί χωρίς λόγο. Τότε θα του ζητήσω το λόγο που το κάνει, θα του πω να μου ζητήσει συγγνώμη και να μην το ξανακάνει. Αν δω ότι αδικούν κάποιον άλλον θα τον υπερασπιστώ όπως μπορώ.  Συμπέρασμα : Καλό είναι να συγχωρούμε και να ζητάμε συγγνώμη και να μην το επαναλαμβάνουμε. Τέλος να έχουμε διάθεση να συγχωρούμε τον άλλον.

Η συγχώρηση μου έμαθε πώς να δείχνω την καλή μου πλευρά στους άλλους και να τους κάνω χαρούμενους. Γι’ αυτό νιώθω χαρούμενος για τον εαυτό μου και δεν θέλω να στεναχωρώ κανέναν. Ακόμα κι αν το κάνω αυτό σε κάποιον ξέρω πως η συγχώρηση θα μου δώσει κάποια λύση.

Σύμφωνα με τα τελευταία μαθήματα που κάναμε στα θρησκευτικά και η συζήτηση που είχαμε για τη συγχώρηση με βοήθησαν να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να συγχωρούμε ατούς που μας φέρθηκαν άσχημα. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι έτσι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και νιώθουμε καλύτερα. Αν θα έβλεπα έναν συνάνθρωπο μου να αδικείται θα έπαιρνα το μέρος του κι θα τον υπερασπιζόμουν. Σίγουρα το να μάθουμε να συγχωρούμε είναι δύσκολο, όμως μέσα από αυτό θα ωριμάσουμε και θα νιώθουμε καλά.

Ήταν ένα πολύ ωραίο μάθημα και μου δίδαξε πως πρέπει να έχουμε δύναμη να συγχωρούμε. Θα ένιωθα πολύ άσχημα αν με αδικούσαν και νομίζω ότι θα θύμωνα! Όμως πιστεύω πως θα το ξεπερνούσα. Θα έπαιρνα το μέρος αυτού που αδικείται  και θα τον βοηθούσα. Θα έλεγα σ’ αυτόν που τον αδικεί να σταματήσει να το κάνει.

Στο πρόγραμμα αυτό μάθαμε πώς να συγχωρούμε, πώς να ζητάμε συγγνώμη και πώς να λέμε πώς δεν φταίμε. Άλλωστε η συγχώρεση είναι το παν στην θρησκεία μας. Αν με αδικούσαν θα προσπαθούσα να του αποδείξω ότι δεν έφταιγα εγώ. Αν έβλεπα έναν φίλο μου να τον αδικούν θα τον υποστήριζα και θα τους έλεγα ότι δεν φταίει αυτός. Και αν μου έκαναν κάτι και μου ζητούσαν συγγνώμη θα τους συγχωρούσα για να νιώθω καλά με τον εαυτό μου.

Έμαθα περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει αγάπη και φιλία. Έμαθα τι πρέπει να κάνω όταν βλέπω κάποιον να αδικείται ή όταν νιώθω ότι εγώ αδικούμαι. Έμαθα την μεγάλη δύναμη που μπορεί να έχει η λέξη συγγνώμη και ότι η δύναμή της μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν την λες μέσα από την καρδιά σου.

Εγώ από το πρόγραμμα πήρα ότι όλοι έχουμε μία δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να συγχωρούμε. Αν με αδικήσει κάποιος θα του εξηγήσω  και θα τον συγχωρήσω. Και φυσικά αν δω κάποιον να αδικείται θα προσπαθήσω να πείσω τον άλλον ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.

Με έκανε να νιώσω πολύ όμορφα να καταλάβω τα λάθη που έκανα τόσο καιρό κρατώντας αποστάσεις από ορισμένα παιδιά που δεν θα έπρεπε αλλά και να μάθω να συγχωρώ.

Το πρόγραμμα είχε θετικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά μου προς του άλλους κάνοντας με περισσότερα συμπονετική και υπομονετική.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που δουλέψαμε ήταν ένα πολύ ωραίο και το κυριότερο μας βοήθησε πάρα πολύ στο να βελτιωθούμε σαν χαρακτήρες και να μπορούμε να διαχειριστουμε διάφορες καταστάσεις!

Αυτό το πρόγραμμα με επηρέασε προς το καλύτερο . Έμαθα τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη εν συναίσθηση . Επίσης έμαθα ότι το πιο σημαντικό πράγμα τελικά στη ζωή μας είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας και ότι μέσα από την συγχώρεση στο πρόσωπο του άλλου γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

Σίγουρα αυτό το πρόγραμμα άγγιξε τις καρδιές όλων μας και μας βοήθησε να καταλάβουμε πως η συγχώρεση είναι ,αν όχι η πιο σημαντική, μια από τις σημαντικότερες αρετές .Προσωπικά, με βοήθησε πολύ στο να συγχωρώ ευκολότερα τους άλλους και να αντιμετωπίζω με πιο ήρεμο τρόπο και κατανόηση την κάθε κατάσταση. Η συγχώρεση βοηθάει την ψυχή να αγαλλιάσει αλλά και να σε κάνει να νιώθεις καλά όχι μόνο απέναντι στους άλλους αλλά και με τον εαυτό σου. Σίγουρα αν μου δωθεί η ευκαιρία θα ξανά παρακολουθήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη δυνατή αλλαγή προς το καλύτερο.

Με έκανε να νιώθω καλύτερος άνθρωπος,να ακούω και να συγχωρώ τους συνανθρώπους μου,να σέβομαι τα πιστεύω τους και να δίνω σημασία σε ο,τί ακούω και μαθαίνω. Βλεπω αρκετές αλλαγές στον εαυτό μου και συνειδιτοποιησα πως όλα είναι στο χέρι μας.!

Το πρόγραμμα αυτό με έκανε να καταλάβω πως η συγχώρεση είναι ένα από τα ποιο σημαντικά πράγματα στην ζωή και πως ο κόσμος θα έπρεπε να συγχωρεί ποιο εύκολα διότι σε καθιστά καλύτερο άνθρωπο αλλά και πιστεύω από την προσωπική μου εμπειρία και άποψη νιώθεις καλύτερα και ο ίδιος

Το πρόγραμμα ήταν πολύ ευχάριστο αλλά και ενημερωτικό. Εμένα προσωπικά μου επηρέασε θετικά την στάση μου προς την οικογένεια και τους φίλους μου.

Πιστευω οτι το προγραμμα ηταν πολυ καλο και θα ηθελα αν μπορειτε να το κανετε και σε αλλες ταξεις.Επισης θεωρω οτι πρεπει (απαραιτητα) να το κανετε και στους εκπαιδευτικους αν οχι εσεις γιατι ειστε συναδελφοι στον ιδιο χωρο, να φερεται καποιον αλλον ειδικο.Προσωπικα αυτα που ειπατε δεν τα ειχα ακουσει ή εφαρμοσει πρωτη φορα αλλα πιστευω οτι βοηθησαν πολλα ατομα και σε αλλα τους τα θυμησατε.Στο μελλον θα προσπαθησω οσο περισσοτερο μπορω να τα εφαρμοζω στην ζωη μου.Ευχαριστω πολυ που ασχοληθηκατε μαζι μας και μας βοηθησατε οχι μονο στα μαθηματα οπως οι περισσοτεροι αν οχι ολοι καθηγητες και δωσατε εμφαση και στις ηθικες αξιες που πρεπει οπωσδήποτε να εχει ενα σωστο και ισορροπημενο ατομο.

Μέσα από το πρόγραμμα κατάλαβα πως με το να συγχωρούμε πραγματικά κάποιον επωφελούμαστε αρχικά εμείς και αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα μας.

Πραγματικά, μέσω του προγράμματος είδα για, μάλλον, τη πρώτη φορά την αληθινή δύναμη της συγχώρεσης και τις απίστευτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η μεγαλοψυχία κάποιων ανθρώπων και τους θαυμάζω για αυτό.

Το πρόγραμμα με βοήθησε σε πολλούς τομείς. Αρχικά , στο σχολείο στους συμμαθητές μου αλλά και στην οικογένεια μου.

Το πρόγραμμα μας δίδαξε πολλά πράγματα και πολλά από αυτά πιστεύω ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Το πρόγραμμα για την συγχώρεση ήταν πολύ βοηθητικό στις σχέσεις μου με τους συνανθρώπους μου.

ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ

Με βοήθησε να κατανοήσω σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία της συγχώρεσης. Ορισμένα βίντεο με εντυπωσίασαν και ελπίζω να ξανασυμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για να μάθω περισσότερα.

Νομίζω τέτοια προγράμματα είναι κάτι θετικό για του μαθητές.

Αυτο το προγραμμα με βοηθησε να γινω καλύτερός και πιο συνεπής στα μαθήματα μου

Read More →
Forgiveness.Gr