Skip to main content

 

ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DIVANI CARAVEL, ΑΘΗΝΑ 2022

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 10μμ – 3μμ

Οι εκδόσεις Εν Πλω και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Πέλης Γαλίτη: ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ – Ιστορίες Ψυχικής Ανθεκτικότητας και Συγχώρησης, διοργανώνουν, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, Ημερίδα με θέμα:

Τραύμα και Θαύμα:

Η επίδραση του παιδικού τραύματος στο σχολείο, στην οικογένεια και στην κοινωνία: η πρόταση της συγχώρησης

Ομιλητές

 • Πέλη Γαλίτη, M.Ed, Ph.D. Ψυχοπαιδαγωγός, Συγγραφέας
 • Γρηγόρης Βασιλειάδης, M.Sc. Ph.D. Ψυχολογος Ψυχοθεραπευτής
 • Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
 • π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Συντονιστής του προγράμματος “Πρωτοβουλία” για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας – Εκπαιδευτικός
 • Μαρία Κουκοφίκη, Msc Σχολική Κοινωνική λειτουργός
 • Ματίνα Κρουσταλάκη, Eκπαιδευτικός
 • π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος(Λίβυος), Θεολόγος – Συγγραφέας
 • Κλήμης Πυρουνάκης, Συντονιστής Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει η κοινωνία μεταφέρονται αναπόφευκτα στην οικογένεια και στο σχολείο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική κατάσταση των μαθητών καθώς και η επίδοσή τους στο σχολείο. Πολλά παιδιά, συχνά, βιώνουν την οδύνη και το τραύμα (απώλειες, δυσκολίες στις σχέσεις, απόρριψη, εκφοβισμός) από πολύ τρυφερή ηλικία. Οι πράξεις του εκφοβισμού, της αδικίας, της απόρριψης, και κάθε είδους τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας δημιουργούν πολλές αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όσο πιο βαρύ το γεγονός και βαθύ το τραύμα, τόσο πιο αργή και η επούλωση του. Πολλές στρατηγικές αντιμετώπισης προτεινονται με περιορισμένη επιτυχία.

Το πρόγραμμα της συγχώρησης αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης τραυματικών γεγονότων με πολύ καλά αποτελέσματα στον χώρο της οικογένειας, του σχολείου, της εργασίας, των φυλακών κ.α. Στοχεύει στα βαθύτερα συναισθήματα θυμού και μίσους που σχεδόν πάντα πυροδοτούν τις επιθετικές πράξεις. Καλλιεργεί μια κουλτούρα αποδοχής και όχι ανοχής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης και ενότητας που μας οδηγεί στο “εγώ και ο άλλος” αντί στο “εγώ ή ο άλλος”.

Παρά την αποξένωση που δημιούργησε ο πολιτισμός μας και τη μεταμόρφωση βασικών δομικών και λειτουργικών σχέσεων της οικογενειακής, σχολικής και κοινωνικής ζωής, η πρόταση της συγχώρησης αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή προσέγγιση στη διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς, της απόρριψης από την ομάδα, του άγχους, της κατάθλιψης, του σχολικού εκφοβισμού, της θυματοποίησης και της μοναξιάς. ..Η συγχώρηση ωφελεί όχι μόνον την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου που την εφαρμόζει αλλά βελτιώνει τις σχέσεις συμβίωσης και συνεργασίας των ανθρώπων. Σκύβει στις ανάγκες του θύτη και στις εσωτερικές καταστάσεις που βιώνει και αντί να τον αντιμετωπίσει ως παραβάτη, ή δράστη που πρέπει να τιμωρηθεί αναγνωρίζει τις προσωπικές του αγωνίες και ανάγκες και ιδίως την ανάγκη του να ανήκει κάπου και να τον προσέξει κάποιος.

Μέσα από την εκπαίδευση στη συγχώρηση οι μαθητές εξασκούνται στην αντοχή του πόνου, την ψυχική ανθεκτικότητα, και την γενναιότητα, προκειμένου να ανατρέψουν τη μετάδοση του θυμού και της πίκρας, όχι μόνον προς αυτούς πού τους έβλαψαν αλλά και προς τους γυρω τους. Μαθαίνουν να ανακαλύπτουν τις κρυμμένες δυνάμεις μέσα τους, την εγγενή τους αξία, τον καλό τους εαυτό και έτσι να μεταμορφώνουν το τραύμα τους σε κάτι θαυμαστό και να ανθίζουν. Συνειδητοποιούν ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η οδύνη που έχουν βιώσει, η δυστυχία και ο θυμός δεν είναι η μόνη επιλογή αντίδρασης Αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη της συμπεριφοράς του, με συμπόνια και ενσυναίσθηση για τον δύσκολο και οξύθυμο άλλο, χωρίς να κατηγορούν, αποφασίζουν να συν-χωρέσουν, επουλώνοντας έτσι τα τραύματα τους και βάζοντας μια καινούργια αρχή με νόημα!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Λεωφ. Β. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα
5 λεπτά από τη στάση μετρό «Ευαγγελισμός»
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ΩΡΑ
10πμ έως 3μμ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
12€

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
10€ για προεγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 • Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κα.
 • Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και έντυπο υλικό
 • Προσφέρεται καφές
 • Συμμετοχή στην ημερίδα είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom
 • Σε όσους συμμετάσχουν διαδικτυακά θα αποσταλεί με courier χωρίς επιπλέον χρέωση η βεβαίωση παρακολούθησης και το έντυπο υλικό της ημερίδας
 • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα αγοράς του βιβλίου “Τραύμα και Θαύμα” με επιπλέον έκπτωση.

 

ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ

TICKET SERVICES

– online:

– τηλεφωνικά: 2107234567

 

Εκδόσεις Εν Πλω, Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα, Τ 210 32 26 343